Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Kantar Nedir? Neden Gereklidir?

Araçların kendi ağırlıklarına ek olarak taşıyabilecekleri belirli bir ağırlıkları da vardır. Bu değerin aşılması sürüş sırasında aracı tehlikeye atabilir. Bu tehlikeler, kontrol kaybı ve kazalar nedeniyle can ve mal kaybını içerir. Tehlikeleri azaltmak için burada kamyon kantarları kullanılır. Kamyon kantarı ölçmek için kamyonun tekerleklerinin altına yerleştirilir. Bu sayede  kilo ihlallerinden kaçınmak olası tehlikelerin önüne geçer. Kamyon kantarları, aracın yüzeyindeki ağırlığı ölçerek sonuçları belirler.

İz ölçeği iki farklı bölümden oluşur. Birincisi, hassas bir alüminyum platformdur. Bu stand aracın altına takılır ve ölçüm yapılır. Diğeri bir göstergedir. Gösterge ise aracın altına kurulan bir platform sayesinde ölçüm verilerini kaydediyor. Gösterge, alınan verileri kg cinsinden gösterir. Kalite kontrol, depolama, imalat, nakliye ve ticari tartım uygulamalarında kullanılan taşıt kantarları işletmelere büyük kolaylıklar sağlamaktadır. Taşıt kantarlarının montajına da dikkat etmek oldukça önemlidir.

 Bir diğer önemli nokta ise, taşıt kantarı kalibrasyonu alanında uzmanlar ve tanınmış üreticiler ile yapılan işbirliğidir. Bir kamyon kantarı ile ölçülebilen ağırlık, aks kantarına bağlıdır. 60 tonluk bir kamyon kantarı, uzun bir aracın taşıyabileceği maksimum yükü bölebilir. Bu nedenle birçok alanda tercih edilmektedir.

Bu teraziler 60 tona kadar olan ağırlıkları ölçebilir ve hızlı ve doğru sonuçlar verir. Bir ölçek seçerken dikkate alınması gereken birkaç şey vardır. Her şeyden önce, uygun bir aks kantarı veya araç kantarı doğru sonuçlar vermelidir. Bu günlük bir durum gibi görünse de hatalı ölçümlerin oluşturabileceği tehlikeler göz ardı edilemez. Bu nedenle ölçek seçerken doğru sonuçlar vermeye odaklanın. Bu nedenle piyasaya giren her terazinin öncelikle gerekli ölçü ve kontrolleri yapılarak satılması gerekmektedir.

Hangi Araçlar Kantara Girer?

Ülke genelinde binlerce araç sahibinin en çok merak ettiği sorulardan biri kamyonetiniz için kantar ihtiyacınız olup olmadığıdır ve bu soru kapsamlı bir şekilde araştırılmıştır. Karayolları Genel Müdürlüğü’nün (KGM) yaptığı açıklamanın detaylarını hem ticari araçlarının bu skalaya dahil olup olmadığını merak edenler hem de otomotiv sektörünü yakından takip edenler sorgulamaya başladı.

Tartı, ağırlık kaldırmak veya nesnelerin ağırlığını ölçmek için kullanılan bir araca verilen isimdir. Ancak burada kullanılan kantarlar, Ulaştırma ve Altyapı Dairesi tarafından ticari kullanım için ağır vasıtaların tartılmasına yönelik özel ekipmanlardır. Türkiye’de 24 önemli geçiş noktasında yol kontrol istasyonları bulunmaktadır. Aracın sadece ağırlığının değil, ehliyet ve belgelerinin de kontrol edilmesi müşterinin sorumluluğundadır. Bu istasyonlar 7/24 hizmet vermeye devam etmekte olup zaman içinde bu yol kenarı yönetiminin güçlendirilmesi için çalışmalar yapılmaktadır.

Kantara girmek için nasıl bir araca ihtiyacınız var? 

  • Tır
  • Kamyon
  • Yük kamyonu
  • Nakliye kamyonu

Yani ağır tonajlı ticari araçların da skalaya dahil edilmesi gerekiyor. İç ve dış ticarette daha fazla kar elde etmek için kamyon ve  tırlar bazen izin verilen ağırlıktan daha ağır yapılır ve çok kaza olduğu söylenir. Bunun olmasını önlemek için, yol kenarı kontrol noktalarında tüm ticari araç ve kamyonlar ağırlık, plaka numarası ve belgeler açısından incelenir. Ancak tartıya alelacele çıkıp fren yapanlara ağırlıklarının fazla olması nedeniyle ceza verildiği görüldü. Bu nedenle polis uyarsa bile ilk kez tartıya çıkan kişiler bu hatalarından dolayı cezalandırılacaktır.

Araç Kantarı Fiyatları Nelerdir?

Hızla gelişen teknoloji ürünlerinin en önemlisi taşıt kantarlarıdır. Dünya markalarından dilediğinizi seçip güvenle sahip olabilirsiniz. Taşıt kantarı fiyatları teknik özelliklere ve fonksiyonel performansa göre değişmektedir. En kaliteli taşıt kantarlarını en düşük fiyatlara alıyorsunuz ve dünya standartlarında çalışıyorlar.

Taşıt kantarları ve endüstriyel kantar sistemlerinin kurulumu için teknik destek alın. Bir kamyon kantarı satın almanız veya kiralamanız gerekip gerekmediğine bakılmaksızın, tavsiyemize güvenebilirsiniz. Bu şekilde gereksiz zaman ve para israfından kaçınabilirsiniz.

Endüstri güveni söz konusu olduğunda buna “Küresel Tek Metrik” denir. Kullanılmış taşıt kantarlarının satın alınması ve kiralanması finansal fayda sağlayabilir. Ayrıca, zaman sınırlaması olmaksızın her yerden sağlanan yerel destekle küresel hizmet kalitesinden de yararlanırsınız.

Kamyon kantarı, kamyonların ve diğer demiryolu ve karayolu taşıtlarının ağırlıklarını ve taşıdıkları yükleri ölçmek için kullanılan bir sistemdir. Birkaç bileşenden oluşur, ancak taşınması ve montajı kolaydır. Taşıt kantarları, aracın tartılacağı alanın boyutlarına ve aracın özelliklerine bağlı olarak çeşitli boyut ve kapasitelerde gelir. Taşıt kantarı fiyatları ve çeşitleri ile ilgili detaylar aşağıdadır. 

Bir iz kantarı beş temel bölümden oluşur:

 Taban: Terazinin geri kalanının yerleştirildiği taban kısmını ifade eder. Taşıt kantarı zemin kantarı ve çukur kantarı olmak üzere iki farklı modele sahiptir. 

Çelik platform: Kamyonları ve diğer araçları taşımak için bir platform. Ek yardım almadan doğrudan aracı sürerek aracı çıkarmak için tasarlanmıştır.

Yük Hücresi: Yük hücresi, teraziye konulan bir aracın ağırlığını veya bir aracın taşıdığı yükün ağırlığını ölçmek için kullanılan birincil bileşendir. Platform üzerindeki kuvveti elektrik akımına çevirerek tartım terminaline iletir. 

Kablo: Akımın load cell’den tartım indikatörüne iletilmesini sağlar. 

Tartım Göstergesi: Yük hücresi tarafından iletilen akımı, kullanıcının okuyabileceği ağırlık birimlerine dönüştürür.

Kantar Zorunluluğu Olan Araçlar Hakkında Sık Sorulan Sorular

3500 kg altı araçlar kantara girecek mi?

Karayolları ve Karayolları Genel Müdürlüğü’nün resmi sosyal medya hesaplarından 14 Şubat’ta yapılan bir açıklama ile hangi araçların ve kaç kilogramın üzerinde tartıya katılmak zorunda olduğu açıklandı. KGM’nin sosyal medyada yaptığı paylaşımda, “Hafif ticari araç olarak kayıtlı brüt araç ağırlığı 3 bin 500 kilogramın altında olan iki dingilli araçların” tartılmasına gerek olmadığını açıkladı.

Karayolları Genel Müdürlüğü’ne göre hafif ticari araç olarak nitelendirilen araç türleri, fabrika üretimi olmak kaydıyla kamyonet, panelvan, kamyonet ve istasyon vagonlarını içeriyor. İzin verilen toplam ağırlığı 3500 kg veya daha az olan ticari nakliye aracı.

Boş araç kantara girer mi?

Duruma göre görevli sizi uyardığı sürece tartıya çıkmadan sürüşe devam etmek mümkündür. Kantara/yol yükü kontrol istasyonundan sonra. Kamyon boş olsa bile binmek zorundasınız. İstasyon önlerine kantar girişine karşı uyarı levhaları asılır ve plakalı araca girmeyen araç sahiplerine kaçak cezası uygulanır.

Resmi araçlar kantara tabi midir?

Malların taşınması şahıslar veya şirketler tarafından gerçekleştirilebilir. Yapmak istediğiniz işin türüne göre K1, K2 vb. belgeler bulunmaktadır. Ruhsatın amacı ‘ticari’ veya ‘özel’ yük taşımacılığıdır. Ticari olmayan araçlar için belge alma zorunluluğu yoktur ancak tonaj söz konusu olduğunda durum farklıdır. 

Aslında, tüm araçlar lisanslarında belirtilen kapasite sınırlarına uymak zorundadır. Kontrol noktaları, yük taşıma araçları için kontrol noktalarıdır. Bu kapalı değilse, kamyonetler istasyona/kantara girmeli ve görevlinin talimatına göre hareket etmelidir. Sürücü belgesinde kapalı kasa veya açık kasa kamyonet olarak görünen özel veya şirket araçları tartıya katılmak zorundadır.

Kantarda uzun süre araç kalması kantara zarar verir mi?

Kamyon kantarları hatalı ölçümler verebilir. Tartıda gösterilen ağırlık, kamyon şoförünün gerçekte taşıdığı ağırlığın yalnızca bir kısmıdır. Bu, kamyon sürücüleri için para cezaları ve beklenmedik gecikmeler dahil olmak üzere birçok soruna neden olabilir. Siz de kantarınıza herhangi bir şekilde zarar gelmemesi için fazla zorlamamaya ve kaliteli hammadde kullanmaya özen göstermelisiniz.

Tamçeki Hakkımızda

İletişim Formunu Doldurun, Sizi Arayalım

    Tamçeki Hakkımızda

    İletişim Formunu Doldurun, Sizi Arayalım

      Tamçeki Hakkımızda

      İletişim Formunu Doldurun, Sizi Arayalım